Burak!
Skarbnica witamin!
Tak łatwo dostępny, tak tani a jednak niewykorzystany. Buraczki zawierają w sobie wiele witamin i minerałów, za które płacimy grubą kasę kupując egzotyczne owoce, czy warzywa, zapominając o tym co mamy pod ręką.
Najlepiej jeść buraczki na surowo, bo wtedy zachowują najwięcej właściwości, lecz ja preferuję formę soczku z kiszonki. Jest przepysi! jeśli lubicie czerwony barszczyk to pokochacie ten sok. Jak go zrobić samemu w domu? to prostsze niż myślisz:
Czego potrzebuję:
-4/5 buraczki świeże, średniej wielkości
- 2 ząbki czosnku
-przegotowana woda
-sól
- ewentualnie ziele angielskie i listek laurowy
- opcjonalnie marchew, seler, pietruszka (ale ja nie stosuję bo szybciej się psuje)
Buraczki myję, ale nie obieram, następnie kroję na kawałki. Wkładam do ceramicznego naczynia i wrzucam czosnek, ziele i liść laurowy, zalewam wodą do momentu aż całe buraczki będą zakryte wodą.
Wsypuję łyżkę soli. Dociskam talerzykiem i czymś ciężkim ( ja stosuję słoiczek z wodą). Przykrywam pokrywką. Po ok 5-7 dniach sok jest gotowy. Zlewam go do słoiczków, zakręcam i trzymam w lodówce. Taki sok może spokojnie stać kilka tygodni i nic mu nie będzie:)
W smaku wspaniały:)
Zalety soku z kiszonych buraków:
- zawiera: duże ilości witaminy C, B1, witaminy P, żelaza, magnezu, potasu, karotenu. Znajdziemy w nim również rubid i cez, które rzadko występują w pożywieniu
- działa antynowotworowo- za sprawą antocyjanu
- pomaga w walce z anemią
- zawiera antyoksydanty, które przeciwdziałają starzeniu się
- jest dobrym źródłem kwasu foliowego
- działa oczyszczająco ( w wyiku fermentacji
- ma działanie alkalizujące, co jest niezmiernie ważne przy zakwaszeniu organizmu
- wzmacnia odporność
- zwiększa wydolność organizmu ( a przecież każdy chce być superwoman, gdy ćwiczy)
- korzystnie wpływa na włosy, skórę i paznokcie
- wspomaga odchudzanie
Polecam ! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz