piątek, 14 czerwca 2013

Kalarepa

Dziś na podwieczorek kalarepa:)
Znasz właściwości kalarepy?
Oto one:
Właściwości prozdrowotne kalarepy: przyspiesza wydzielanie żółci; poprawia funkcjonowanie układu trawiennego; stosowana w leczeniu zaparć; usuwa toksyny; ma działanie antynowotworowe; neutralizuje wolne rodniki; utrzymuje na stałym poziomie zawartość cukru we krwi; wskazana w profilaktyce zaćmy; sok z kalarepy poleca się jako środek na krwotoki z nosa. Kalarepa jest szczególnie zalecana cukrzykom, chorym na hipoglikemię i miażdżycę.

Źródło: http://www.smaczny.pl/artykul,wlasciwosci_zdrowotne_kalarepy
Copyright © Smaczny.pl
Właściwości prozdrowotne kalarepy: przyspiesza wydzielanie żółci; poprawia funkcjonowanie układu trawiennego; stosowana w leczeniu zaparć; usuwa toksyny; ma działanie antynowotworowe; neutralizuje wolne rodniki; utrzymuje na stałym poziomie zawartość cukru we krwi; wskazana w profilaktyce zaćmy; sok z kalarepy poleca się jako środek na krwotoki z nosa. Kalarepa jest szczególnie zalecana cukrzykom, chorym na hipoglikemię i miażdżycę.

Źródło: http://www.smaczny.pl/artykul,wlasciwosci_zdrowotne_kalarepy
Copyright © Smaczny.pl
 - poprawa funkcjonowania układu trawiennego
- przyspieszone wydzielanie zółci
- pomocna w leczeniu zaparć
- usuwa toksyny
-działanie antynowotworowe
- neutralizacja wolnych rodników
- utrzymauje na stałym poziomie zawartość cukru we krwi

Dostarcza witamin (z grupy B, C, K, beta-karotenu) i soli mineralnych (wapnia, magnezu, żelaza i fosforu). Już jedna, średnich rozmiarów główka kalarepy pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C

Źródło: http://www.smaczny.pl/artykul,wlasciwosci_zdrowotne_kalarepy
Copyright © Smaczny.pl

Właściwości prozdrowotne kalarepy: przyspiesza wydzielanie żółci; poprawia funkcjonowanie układu trawiennego; stosowana w leczeniu zaparć; usuwa toksyny; ma działanie antynowotworowe; neutralizuje wolne rodniki; utrzymuje na stałym poziomie zawartość cukru we krwi; wskazana w profilaktyce zaćmy; sok z kalarepy poleca się jako środek na krwotoki z nosa. Kalarepa jest szczególnie zalecana cukrzykom, chorym na hipoglikemię i miażdżycę.

Źródło: http://www.smaczny.pl/artykul,wlasciwosci_zdrowotne_kalarepy
Copyright © Smaczny.pl

Kalarepa dostarcza wit B, C, K, beta-karoten, wapń, magnez, żelazo, fosfor. Wpływa korzystnie na pracę jelit, reguluje perystaltykę, nie uczula.
100gram kalarepy to jedynie 27kcal
Najbardziej wartościowa jest zjadana na surowo, ale można dusić czy grillowac ( na grillu elektrcznym rzecz jasna :P ) łaczyć w różnych sałatkach, oraz podawać z innymi daniami.

To bardzo szybka i prosta przekąska, warto skoczyć po nią do warzywniaka:)
Ja mam to szczęście ze warzywka rosną u mnie, nie muszę ich kupować, dlatego wiem ze są meeega zdrowe:)
Smacznego ^^
Dostarcza witamin (z grupy B, C, K, beta-karotenu) i soli mineralnych (wapnia, magnezu, żelaza i fosforu). Już jedna, średnich rozmiarów główka kalarepy pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C

Źródło: http://www.smaczny.pl/artykul,wlasciwosci_zdrowotne_kalarepy
Copyright © Smaczny.pl
Właściwości prozdrowotne kalarepy: przyspiesza wydzielanie żółci; poprawia funkcjonowanie układu trawiennego; stosowana w leczeniu zaparć; usuwa toksyny; ma działanie antynowotworowe; neutralizuje wolne rodniki; utrzymuje na stałym poziomie zawartość cukru we krwi; wskazana w profilaktyce zaćmy; sok z kalarepy poleca się jako środek na krwotoki z nosa. Kalarepa jest szczególnie zalecana cukrzykom, chorym na hipoglikemię i miażdżycę.

Źródło: http://www.smaczny.pl/artykul,wlasciwosci_zdrowotne_kalarepy
Copyright © Smaczny.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz